Svijet

GIGANTSKA TERITORIJA, KOJA SE NAZIVA GRENLAND…

Mali broj sunarodnika Hansa Kristijana Andersena razmislja o gigantskoj teritoriji koja im pripada i koja se naziva Grenland. Tamo se potpuno drugačije živi od bilo kog mesta u Danskoj.

U beskrajnim prostranstvima leda i čistih glečera žive ne tako imućni nomadi ili bar su nekad živeli. Od Danske nikad nisu tražili bogatstvo, ni njihovo calseberg pivo, već nezavisnost i slobodu da budu svoji.

Danski zakoni menjaju običaje, kulturu, odredjuju kvote za ribolov, što nažalost dovodi do krize indentita i do najveće stope samoubistava na svetu. Eskimi(Inuiti)su srećni sa svojom sušenom ribom i krznima foka, sa svojim vernim psima koji ih prate u belom bespuću, u lovu koje je njihovo jedino zanimanje.

Ne treba im neki tamo Peter da im kaže da je bolje menjati svoj dnk i ledeni iglo za montažnu kuću i kredit na trideset godina. Ne treba im lanac marketa Spar da im prodaje picu iz kutije na akcijama (buy two get one free) umesto svežeg iverka(riba), nisu Inuiti željni brendova, ni Lego kocki, ni Hummel patika, već slobode velike kao njihova magična domovina.

Izvor: globalno.info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Također pogledajte
Close
Back to top button