Zanimljivosti

Fabrika aviona “SOKO” – Mostar

Bila je industrijski gigant sa šest hiljada radnika koji su radili i za Boeing i Airbus. Svoj najveći nivo Soko je doživeo na serijskoj proizvodnji aviona J-22 Orao, G-4 Super Galeba i u pripremnim investicijama za program Novog aviona.

Fabrika je osnovana je 1950. godine, a organizacijski pripadala je jugoslovenskoj vojnoj industriji. Posle napravljene infrastrukture i preseljenja opreme i kadrova iz Zemuna, fabrika aviona Soko je realizovala program uhodavanja rada na vazduhoplovnim tehnologijama, na remontu borbenih aviona američkog porekla, F-84G “Tanderdžet”.

Godine 1957. počela je serijska proizvodnja aviona “SOKO 522” i proizvedeno je ukupno 110 aviona. 1965. godine počela je proizvodnja prvog domaćeg aviona sa mlaznim motorom G-2 “Galeb”, Bilo je to prva serijska proizvodnja mlaznog aviona u Jugoslaviji i na Balkanu, a do 1985. godine, proizvedeno je ukupno 248 aviona. Od njih 130 su bili namenjeni JRV, 112 je izvezeno u Libiju i 6 u Zambiju. Interes o kupovinu pokazali su Indonezija i Zair.

1968. počela je proizvodnja aviona J-21 “Jastreb”. Ukupno je napravljeno 224 primerka od čega se u službenoj upotrebi u JRV nalazilo 175 “Jastreba”, dok ostatak predstavljaju izvozne partije za Zambiju i Libiju, čime je postignut značajan poslovan uspeh.

Kasnije u kooperaciji sa Rumunijom prizvoden je avion J-22 “Orao”. Serijska proizvodnja je započela 1981. godine i ukupno je proizvedeno 203 aviona.

U periodu 1983. do 1991. godine u fabrici “SOKO” proizvedeno je 85 aviona G-4 “Super Galeb”, od kojih 6 su bili izvozeni u Mjanmaru. Fabrika “SOKO” je po licenci proizvodila i helikoptere “Gazela”.

Za “Soko” su radile i brojne druge firme s područja bivše Jugoslavije, a on je direktno proizvodio za Boeing, Douglas, British Aerospace, Airbus, Dassault Aviation, De Havilland Canada, Sikorsky i mnoge druge.

Izvor: globalno.info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button