Vijesti

Želite da se preselite u inostranstvo? Ovo su najjeftinije zemlje u Evropi u 2023

Žudite za promjenom scene? Uštedite novac i poboljšajte svoj kvalitet života u ovim jeftinim evropskim zemljama.

Ljudi se sele u inostranstvo iz više razloga – da započnu novi posao, da budu bliže porodici ili jednostavno da istraže novu zemlju.

Ali kako cena života raste, traženje jeftinijeg načina života postaje razlog broj jedan za selidbu.

Neki Evropljani su odletjeli na jug, smanjujući račune za grijanje bježeći u toplije krajeve. I u mnogim zemljama, iseljenici koje primaju prekomorske kompanije imaju povećanu potrošačku moć.

Dakle, gdje su najjeftinija mjesta za preseljenje – i što lokalno stanovništvo misli o prilivu relativno bogatih putnika?

Najjeftinija mesta u Evropi po ceni života

Indeks troškova života Numbeo je prikupio podatke za svaku zemlju u Evropi. Oni su računali na prosječnu stanarinu, troškove namirnica, te cijene režija i zabave.

Očigledno, troškovi života nisu jedini faktor koji treba uzeti u obzir prije selidbe. Sigurnost i drugi aspekti kvaliteta života su također najvažniji.

Evo četiri lokacije koje uspostavljaju ravnotežu.

Crna Gora je savršena za krševite planine i srednjovjekovna sela

Crna Gora se može pohvaliti srednjovjekovnim gradovima, ledeno hladnim glacijalnim jezerima, drugim najdubljim kanjonom na svijetu – i izuzetno niskim cijenama.

Numbeo daje zemlji ocjenu 38,9. Poređenja radi, Švicarska – najskuplja evropska destinacija – ima indeks od 114,2.

Ovi indeksi predstavljaju postotak cijene destinacije u odnosu na grad New York, osnovnu liniju tražilice. Tako su cijene u Crnoj Gori oko 38,9 posto cijena u Njujorku, dok su cijene u Švajcarskoj 14,2 posto više nego u velikoj jabuci.

Digitalni nomadi mogu podnijeti zahtjev za dvogodišnju vizu za Crnu Goru, uz mogućnost produženja za dvije godine.

Cijene u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici:

Jeftin obrok: 6,40 €

Pinta piva: 2 €

Jednokrevetni stan u centru grada mjesečni najam: 372 €

Portugalski barovi i plaže su velika privlačnost

Portugal – sa svojim sunčanim plažama i užurbanim gradovima – najpopularnija je evropska destinacija digitalnih nomada.

Numbeo daje Portugalu ocjenu indeksa troškova života od 45,3.

Prema novom digitalnom nomadskom programu u zemlji, radnici na daljinu moći će živjeti i raditi u zemlji do 12 mjeseci. Da bi se kvalifikovali, kandidati moraju zarađivati najmanje 2.800 eura mjesečno – četiri puta više od minimalne plate u Portugalu.

Cijene u glavnom gradu Portugala, Lisabonu

Jeftin obrok: 12 €

Pinta piva: 2,50 €

Jednokrevetni stan u centru grada mjesečni najam: 1.207 €

Sunčana Hrvatska je nešto skuplja od Portugala, sa indeksom 46,7. Gradovi na plaži poput Splita i Dubrovnika – poznati po lokacijama za snimanje “Igre prijestolja” – povećavaju prosječne troškove. Ali balkanska zemlja je ipak jeftina opcija za iseljenike.

Hrvatska je počela nuditi posebne vize digitalnim radnicima izvan Europske unije u januaru 2021., omogućavajući im boravak do godinu dana i oslobađajući ih od poreza na dohodak.

Cijene u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu.

Jeftin obrok: 9,80 €

Pinta piva: 2,40 €

Jednokrevetni stan u centru grada mjesečni najam: 560,25 €

Litvanija je također popularna među digitalnim nomadima – posebno u mladoj prijestolnici Vilnius, koja se može pohvaliti obiljem coworking prostora. Numbeo mu daje ocjenu 48,8.

Potencijalni iseljenici iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Australije, Južne Koreje, Novog Zelanda ili Japana mogu podnijeti zahtjev za brzu, pojednostavljenu vizu koja se općenito može dobiti za nekoliko mjeseci.

Cijene u glavnom gradu Litvanije, Vilnjusu.

Jeftin obrok: 10 €

Pinta piva: 4 €

Što lokalno stanovništvo misli o digitalnim nomadima?

Niske cijene su odlične za digitalne nomade – ali mogu imati negativan utjecaj na lokalne zajednice, koje pate od naknadne inflacije cijena i stambene krize.

Vrijedi napomenuti da prosječna mjesečna plata u Podgorici iznosi 628 eura – oko petine prosječne mjesečne plate u Londonu.

Prije nego što se preselite u inozemstvo, istražite kako se lokalni stanovnici osjećaju prema iseljenicima i kako možete etički podržati zajednice kojima se pridružite.

Učenje lokalnog jezika je vrlo dobar prvi korak, pogotovo jer možete početi prije nego što stignete u zemlju. Također se upoznajte s lokalnim običajima. Ne samo da će to značiti da se osjećate integriranije, već će također značiti da nikoga ne uvrijedite slučajno.

Izvor: globalno.info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Također pogledajte
Close
Back to top button