Region

Srbija, Kosovo, poduzimaju prve korake za implementaciju EU Ohridskog sporazuma

Kosovo i Srbija uspostavili su Zajednički komitet za praćenje koji će nadgledati sprovođenje usmenog dogovora o normalizaciji odnosa postignutog u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, 18. marta.

Kosovo i Srbija su preduzele prve korake ka implementaciji svog usmenog dogovora o normalizaciji odnosa postignutog u martu u Ohridu, Severna Makedonija, uspostavljanjem Zajedničkog komiteta za praćenje koji će nadgledati implementaciju, kao i početno usvajanje deklaracije o nestalim licima.

Tačno 30 dana nakon, u roku, formiran je zajednički nadzorni odbor za sprovođenje dogovora postignutog u Ohridu 18. marta.

EU je u utorak saopštila da će „Zajedničkim odborom za praćenje predsedavati specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak. Kosovo će predstavljati njegov ambasador u Briselu Agron Bajrami, a Srbiju glavni pregovarač Petar Petković”.

Očekuje se da će zadatak odbora biti dogovoren na sastanku između Kosova i Srbije 2. maja. „Komitet će se redovno sastajati u Briselu“, saopštila je EU.

Vlada Kosova objavila je slično saopštenje za javnost u kojem je potvrđeno osnivanje komiteta. Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo do trenutka objavljivanja nije odgovorila na pitanja BIRN-a.

Na sastanku koji je zakazan za 2. maj, očekuje se i da premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrde izjavu o nestalim licima, u skladu sa Ohridskim dogovorom i onim što je dogovoreno na sastanku od 4. aprila.

Potpredsjednik kosovskog premijera Besnik Bislimi i šef kancelarije Srbije za Kosovo Petar Petković pripremili su deklaraciju o nestalim osobama iz rata na Kosovu uz posredovanje izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka.

Bislimi je 5. aprila za BIRN rekao da je Kurti već potpisao sporazum o nestalim osobama od sastanka sa Vučićem u avgustu.

Međutim, na kraju tih razgovora „primetili smo povlačenje Vučića, koji je rekao da nije spreman da to potpiše. Zatim je došao dokument koji je Lajčak modifikovao u septembru i juče [4. aprila] smo razgovarali o tom dokumentu… Srbija ga je prihvatila i dogovorili smo se da će ovaj dokument biti potpisan”.

Komisija Vlade Kosova za nestala lica je 5. aprila tvrdila da je „ovom deklaracijom Srbija dužna da preduzme otvaranje arhive i predstavljanje tajnih dokumenata o lokaciji nasilno nestalih lica“.

Pre mesec dana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borrell, nakon maratonskog sastanka u Ohridu, izjavio je da su Srbija i Kosovo postigle dogovor o sprovođenju plana za normalizaciju odnosa koji podržava EU.

„Kosovo i Srbija su se dogovorili o tome kako da implementiraju sporazum“ koji je „prihvaćen na poslednjem sastanku na visokom nivou u februaru“, rekao je Borel.

On je dodao da se „Kosovo složilo da odmah započne pregovore sa dijalogom uz posredovanje Evropske unije o uspostavljanju aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu“.

„Stranke su se takođe složile da po hitnom postupku potvrde deklaraciju o nestalim osobama“, najavio je Borel, tvrdeći da u to vreme nije moglo da se dođe do detaljnog predloga jer Kosovu „nedostaje fleksibilnost u suštini“, a Srbija je ranije „izjavila principe da ne potpišu [sporazum] iako su bili u potpunosti spremni da [ga] provedu“.

Međutim, kosovski premijer Kurti i predsednik Srbije Vučić imali su različita tumačenja ukupnog aneksa implementacije dogovorenog 18. marta.

Kurti je tvrdio da to znači „de fakto priznanje između Kosova i Srbije“, dok je Vučić tvrdio da je „formiranje Zajednice srpskih opština [postavljeno] kao prioritetna obaveza“.

Sastanak je usledio tri nedelje nakon što su dvojica lidera, posle dugih pregovora u Briselu, prekinula ćorsokak pristankom na plan EU o normalizaciji odnosa, iako su opozicione stranke i u Prištini i u Beogradu izrazile nezadovoljstvo sporazumom.

Izvor: globalno.info

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button